Deprem Çantası Listesi? Deprem çantasında olması ve olmaması gerekenler

Doğru deprem çantası listesi içinde neler olmalı yada olmamalı? Deprem başımıza gelebilecek en kötü doğal afetlerden biridir. Planlı, hazırlıklı olmamızın gerektiği durum olması sebebiyle bir çok hazırlık senoryaları vardır. Okullarda, fabrikalarda, ülke genelinde yapılan deprem tatbikatları ve deprem çantası hazırlığıda bunlardan biridir.

Aşağıda deprem çantasında bulunması gereken malzemeleri okuyacaksınız. Sizlerde eğer deprem bölgesinde bulunuyorsanız hemen deprem çantası hazırlamanızda fayda var. Umarım deprem çantam neredeydi diye deprem anında aramak durumunda kalmassınız. Ama gerçeklere yada olabilecek her senoryayada hazırlıklı olmamızda fayda var. İyi okumalar

deprem çantası

Doğru Deprem Çantası Malzemeleri Listesi

Deprem çantası ilk 72 saat yani acil durumda hayatta kalmamızı sağlayacak temel ihtiyaçlarımızı karşılayan listeden oluşur. Bundan dolayı gereken miktarda, o an oluşabilecek önemli ihtiyacımıza göre ve en uygun hafiflikte olan malzemeyi çantamızda bulunması önemli önceliğimizdir.

Deprem Çantası Listesi

Su (Kişi başı en az 2 litre/gün, 3 gün için toplam 6 litre)

Vücudun 3 günden fazla susuz kalması tolere edilemez, kişide böbrekler çalışmaz, tansiyon düşer ve 3. günde ciddi şekilde dehidrasyon görülür. Suyu İçmede, basit temizlikte ya da ilaç yutma gibi oluşabilecek durumlarda kullanılır. 0.5 litrelik küçük şişelerde minimum 2 litrelik maximum 6 litrelik su ihtiyacınızı görebilir. Hergün 2 litre su tüketimi yaparsanız eğer minimum 2 litrenin altında su olmamalıdır.

Yiyecek (Bozulmayan, enerji verici gıdalar)

Konserve, enerji barı, bisküvi, kuru meyve, kuruyemiş gibi uzun süre bozulmayan yiyecekeleri gıda bulana kadar tütketmede kullanmanız gerekebilir. Deprem çantanıza hoşunuza giden besinlerden değilde uzun süre bozulmayan ve uzun süre size enerji sağlayacak yiyecekeleri tercih edin.

İlk Yardım Kiti

Depremde oluşabilecek yaralanma, kanamada kullanılması için ilk yardım kitini sakın es geçmeyin. Sağlık ekibi belkide 2 gün belkide 1 ya sonra gelebilir o yüzden temel ilk yardım bilmenizde de fayda var. Çevreniz ve kendiniz için ilk yardım çantasını hazırlayıp deprem çantanıza ekleyin. İlk yardım kitinde gazlı bez, yara bandı, antiseptik solüsyon, makas, eldiven, ağrı kesici bulunur.

El feneri (Tercihen şarjlı veya pilli olabilir)

Deprem yaşandığında genellikle elektriklerde kesilir, gece görüşü bazen hayat kurtarır bunun için el feneride gereklidir. Enkazdan çıkmada, karanlıkta yön bulmak için özellikle.

Yedek pil / powerbank

Depremde telefonlarınız için powerbank, el feneri gibi cihazlar içinde deprem çantanızda yedek pil bulundurmayı unutmayın. Acil iletişimde, yön bulma (GPS), ışık gibi hayati durumlarda işinize yarayacaktır.

Pilli veya şarjlı Radyo

Deprem zamanında özellikle büyük depremlerde mobil iletişimin çökmesi olasıdır. Bu durumda devlet duyurularını sadece radyo takip edip güvenliğimizi, güvenli bölgenin neresi olduğunu ve diğer gelişmeleri takip edebiliriz.

Çok amaçlı çakı / Maket bıçağı

Kesme, açma, kurtarma amacıyla kullanılır. Konserve açma, ip kesme, acil müdahale de gereklidir.

Battaniye / Acil durum örtüsü (termal battaniye)

Soğuk havada hipotermiden korunmak için termal battaniye kullanılır. Açık alanda beklerken, özellikle soğuk ve çadırsız alandaysak küçük çantaya sığabilen battaniye örtüsü gereklidir.

Yedek giysi

Hijyen, ıslanma, soğuk koruması için yedek iç çamaşırı, üstlük, altlık, çorap bir adet çantamıza koymalıyız. Sığınakta, açık alanda, çadırda kullanmak için.

Islak mendil, tuvalet kağıdı, sabun

Depremde bir çok salgın beraberinde gelir. Temizlik, hijyen enfeksiyonları önlemek için hijyen malzemeleri oldukça önemlidir. Açık alanda veya geçici barınakta kalmada da kullanabiliriz.

Düdük

Enkaz altındayken sesinizi duyurmak için hayati önem taşır.

Nakit para

Elektrik kesintisinde POS cihazları çoğu zaman çalışmaz. Su, taksi, küçük ihtiyaçlar için nakit para mutlaka bulundurmalıyız.

Kimlik fotokopisi, önemli evrakların kopyası

Depremde kimlik tespiti ve hak iddiasında gereklidir. Tapu, kimlik fotokopisi ve ilaç raporu gibi hayati önem taşıyan bilgilerin kopyasını yanımızda bulundurmalıyız. Yardım noktaları, resmi işlemlerde kimlikler özellikle kullanılmaktadır.

İlaçlar

Kronik rahatsızlıkta kullanılan ilaçlardan en az 1-2 haftalık ilaç adedi kadar deprem çantamızda buulunması gereklidir. Acil durumda ilacı almadan çıkmamız durumunda belli bir süre idare etmesi açısında gereklidir. İlaçların son kullanma tarihi ve bozulmayacağı ortamda deprem çantasıyla beraber bulunması önemlidir. Bu ilaçaların yanında bir iki adet ağrı kesici ve ateş düşürücüde çantanıza koyabilirsiniz.

Maske, eldiven

Toz, duman, salgın hastalık riskine karşı korumada işinize yarayacaktır. Enkaz bölgesi, kalabalık yardım alanlarında molozlar ve hava kirliliğininde üst seviyede olduğu ortamda takmanız hastalanma riskinizi bir tık azaltabilir.


DEPREM ÇANTASINDA OLMAMASI GEREKENLER

Çabuk bozulan yiyecekler : Koku yapar, mikroorganizma üretir, zehirlenmeye neden olur. Süt, yoğurt, pişmiş yemekler gibi.

Cam şişede sıvılar : Cam dan dolayı kırıldığında kesici olabilir, sıvı dökülebilir.

Ağır ve gereksiz teknolojik cihazlar ve malzemeler : Laptoplar, kitap, oyuncak gibi taşınması zor ve yer kaplayan eşyalarımızı almamıza gerek yoktur. Taşıma zorluk ve depremde öncelikli olmayan malzemeler sadece zorluk yaşatır bizlere. Yalnızca moral için 1 küçük oyuncak çocuklar için eklenebilir.

Yanıcı/parlayıcı maddeler : Yangın ve patlama riski oluşturan malzemeleri deprem çantamıza koymamalıyız. Bunlar kolonya, deodorant spreyler vs.

Çok fazla kıyafet : Gereksiz ağırlık. En fazla 1 yedek alt, üst yeterlidir.


ExpoTekno sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

English Translate »

ExpoTekno sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin